14 tips vakantie private lease auto

De meeste Nederlanders gaan nog altijd met de auto op vakantie. Met of zonder caravan trekken we er weer op uit, maar veel mensen gaan toch nog aardig onvoorbereid op vakantie.

We gooien de auto zo vol mogelijk met bagage, we gaan er vanuit dat het wel goed zit met de technische staat van de auto. Of je nu op vakantie gaat of straks weer terugrijdt naar huis, wij van Choose & Lease hebben de verschillende vakantietips voor je op een rij gezet.

Is je auto vakantieklaar?

private lease auto vakantie klaar

Tips over hoe je jouw private lease auto vakantieklaar maakt


Het ‘vakantieklaar’ maken van je auto is geen gekke gedachte. Waar je deze nu gebruikt voor ritjes van en naar je werk en het andere dagelijkse gebruik ga je er nu een rit van honderden kilometers mee maken. Tijd voor wat tips!

  • Maak je auto even lekker schoon. Vinden wij altijd heerlijk opgeruimd rijden, een gepoetste auto. Denk ook aan de binnenkant van de ruiten, Vooral je voorruit dient goed schoon te zijn. Als je in de nacht gaat rijden is het natuurlijk erg irritant als je continue verblind wordt door je tegenliggers omdat je voorruit vol met aanslag of viezigheid zit.
 • Check de vloeistoffen van je auto. Hoe is het peil van je koelvloeistof en van de ruitenwisservloeistof? Kijk het na en neem voor de zekerheid ook een liter mee op vakantie. Zo ook je oliepeil: Check dit altijd voor vertrek naar een vakantiebestemming en ook hier is het handig om een liter mee te nemen.
 • Controleer je bandenprofiel. Met versleten banden rondrijden in landen waar het wegennet van een mindere kwaliteit is dan in Nederland vinden wij niet verstandig. Veel landen kennen geen ZOAB (zeer open asfalt beton) snelwegen en dan blijven plassen water op het wegdek staan. Autobanden met weinig profiel hebben veel meer moeite om dit water te verwerken en hierdoor kunnen onveilige situaties ontstaan.
 • Controleer je reservewiel of deze nog genoeg op spanning is en check ook of je een krik en wielsleutel bij je hebt. Niets is zo onhandig als je een lekke band krijgt en deze niet kan verwisselen.
 • Ieder land heeft zijn eigen verkeerswetgeving met betrekking op verkeersregels en voertuigeisen. Bekijk welke eisen er gesteld worden in landen waar je doorheen rijdt. Denk aan: Verplichte brandblusser, veiligheidshesjes en gevarendriehoek.

Inpakken van de auto

vakantie inpakken private lease auto

Tips voor het goed inpakken van jouw private lease auto


Het inpakken van je auto: Sommige mensen zijn hier bijzonder bedreven in en weten de auto tot op de centimeter nauwkeurig vol te laden waar andere al bij het idee van het inpakken van een koffer het koude zweet uitbreekt.

Denk aan de volgende punten bij het inpakken van de auto:

  • Neem niet teveel spullen mee. Prop die auto niet helemaal vol met spullen die je toch niet gaat gebruiken. Je auto gaat natuurlijk bij volle bepakking meer benzine verbruiken en als je wat ruimte overhoud in je auto, kan je nog wat moois mee terugnemen van je vakantieadres.
 • Zware bagage hoort niet op de hoedenplank. Bij een noodstop of plotselinge stuurbeweging kan dit voor zeer gevaarlijke situaties zorgen. Plaats de zware bagage als eerste in de auto. Zoveel mogelijk onderop is ons advies. Dit zorgt ook voor een beter zwaartepunt van de auto.
 • Bandenspanning verhogen. Een zware auto heeft een hogere bandenspanning nodig dan een onbeladen voertuig. Zoek in het instructieboekje op wat voor jou merk/model auto de juiste bandenspanning is.
 • Heb je een dakkoffer? Denk er dan aan dat je deze niet helemaal volpropt met bagage. En plaats de dakkoffer in het midden van de auto. Hij wordt wat lastiger te bereiken van buitenaf, maar de gewichtsverdeling wordt hierdoor wel beter, wat resulteert in een beter weggedrag.

De reis

De reis op vakantie met je private lease auto

Tips voor de reis


De reis gaat beginnen. Auto is ingepakt, kinderen zitten lekker achterin. We kunnen gaan. Maar je weet: Soms kan een lange autorit wat verveling en irritaties voortbrengen. Hier wat goede tips voor een gezellige rit naar je vakantiebestemming en de rit naar huis.

  • Voor zowel volwassenen als kinderen is het raadzaam om een maaltijd mee te nemen die niet te zwaar op de maag ligt. Dus geen enorme voorraad aan snacks die bomvol met suikers zitten. Probeer ook iets gezonds mee te nemen zoals fruit of klein gesneden groenten (zoals: snack tomaatjes of komkommer) Kies vooral voor eten en drinken waarmee je niet gauw knoeit. Stukjes appel of blokjes kaas zijn ideaal in de auto. Houd altijd een paar zakjes bij de hand voor het geval iemand wagenziek wordt.
 • Zorg voor voldoende vermaak voor iedereen. Bekend zijn natuurlijk de dvd-spelers, tablets en spelletjes voor de kinderen, maar voor een volwassen passagier is het ook fijn om af en toe een film te kijken.
 • Zorg ook voor variatie in het vermaak. Dit leidt ertoe dat kinderen wat vaker uit het raam kijken en niet continu naar een beeldscherm turen. Ze zien nog eens wat van de omgeving én ze hebben hierdoor minder risico om misselijk te worden.
 • Wordt de rit langer dan twaalf uur, dan doe je er verstandig aan om ’s nachts te vertrekken. Vooral als je kleine kinderen hebt pak je hier je voordeel mee. Zij kunnen lekker slapen en hoeven niet continue vermaakt te worden. Ook voor mensen zonder kinderen is het voordeel groot: de weg is rustig en het is prettig om overdag aan te komen op je bestemming. Als je zorgt dat je in de middag aankomt kan je meestal ook direct inchecken!
 • Ga eens van de snelweg af. Vermijd dat drukke pompstation een keer en neem onderweg de afslag naar een dorp. Of je tijdens je reis nu op zoek bent naar iets te eten of naar shampoo, maak er gewoon een avontuur van! Zoek een lokale drogist of een dorpscafé en laat je verrassen door wat het gebied je te bieden heeft.
 • In sommige landen is het niet toegestaan om flitsinformatie op je navigatiesysteem te hebben. De boetes zijn niet kinderachtig en kunnen oplopen tot wel €1500. De flitspaalsignalering uitzetten is helaas niet voldoende, de software moet je helemaal verwijderen.
 • Boetes: Net als in Nederland wordt in veel landen per overtreding een vooraf vastgesteld boetebedrag opgelegd. Dit geldt met name voor lichte, niet zo ernstige verkeersovertredingen. Naast de geldboete, moet je meestal ook administratiekosten betalen. De hoogte hiervan verschilt per land. Let op!! in sommige landen kunnen boetebedragen veel hoger zijn dan in Nederland. Vooral in Scandinavië zijn de bedragen zeer fors.

Extra vakantie tips

Vreemde namen voor benzine: Brandstof kan in elk land weer een andere benaming hebben. Zo heet Euro95 in Tsjechië bijvoorbeeld Natural95 en diesel kan als ‘Mazot’ op de pomp worden weergegeven. In Oostenrijk heet Euro95 heel verwarrend dan weer ‘Super’. Let dus goed op wat je in je auto gooit.

Tol betalen in Europa: Op steeds meer snelwegen in Europa wordt tol geheven. Steeds vaker verloopt de tolheffing elektronisch.

In Frankrijk kun je nog wel contant betalen, maar de wachtrij bij de poorten waar je met een creditcard of bankpas kunt betalen, is meestal korter. Bovendien is deze zomer voor het eerst in Nederland de elektronische tolbadge te koop, waarmee je nog sneller door de Franse tolpoorten gaat. Deze Télépéage-badge is een elektronisch betaalmiddel voor het gehele Franse wegennet én ruim 250 parkeerterreinen in Frankrijk.

De tolbadge is onder meer verkrijgbaar bij de ANWB. Voor leden kost de tolbadge €7,50, voor niet-leden is dat €11. De abonnementsprijs is €1,60 per maand (alleen in de maanden waarin de badge daadwerkelijk wordt gebruikt).

Choose & Lease wenst jou een veilige reis in de vakantie. Moet vast wel goed komen met al deze goede tips! Heb jij nog meer suggesties voor ons en wil je die graag delen, reageer dan hieronder in dit bericht.

Wellicht ook interessant voor jou!

Tom Tom stopt met oude navigatie apps

augustus 19, 2017
Lees verder

Fiat 500 – al 60 jaar zeer succesvol

oktober 26, 2017
Lees verder

Keurmerk private lease, duidelijk verhaal

april 23, 2017
Lees verder

Nieuwe automodellen 2018

december 29, 2017
Lees verder

Tijd voor winterbanden! Lees hier waarom.

november 16, 2017
Lees verder

Trajectcontrole, hoe werkt dat nu precies en pas op voor nepboetes!

april 28, 2018
Lees verder

Top 3 populairste private lease auto’s afgelopen jaar

mei 7, 2017
Lees verder

Dagelijkse verkeersergenissen, hoe jij ze kan voorkomen

januari 25, 2018
Lees verder

Private lease succesvol: Verdubbeling contracten in 1 jaar tijd

maart 11, 2017
Lees verder

De bijzonder rijke historie van de Volkswagen Golf

juli 9, 2017
Lees verder

Kia Picanto in een nieuwe jas

maart 28, 2017
Lees verder

Op vakantie met je private lease auto

juli 20, 2017
Lees verder

Elektrische auto’s en private lease, een goede keuze?

maart 20, 2018
Lees verder

Brandstof overal dezelfde naam in de Europese Unie, hoe zit dat?

oktober 4, 2018
Lees verder

Voor- en nadelen van private lease

juni 11, 2017
Lees verder

De boetebedragen voor 2019 zijn bekend: Gaan we meer betalen?

november 19, 2018
Lees verder

Wat is private lease?

juni 5, 2017
Lees verder

Langere lease periode en meer luxe: daar kiezen particulieren voor

april 15, 2017
Lees verder

14 Tips voor vakantie met je private lease auto

augustus 11, 2017
Lees verder

Wat is een dashcam en wat kun je er mee?

maart 3, 2018
Lees verder

Opel in Franse handen

maart 16, 2017
Lees verder

2 reacties

 1. Marie op november 27, 2017 om 12:50 pm

  Bedankt voor de tips. Het vermaak punt is erg belangrijk tijdens het reizen. Al helemaal als je kinderen hebt, die hebben vaak het geduld niet voor een lange reis. 2. Redactie Choose & Lease op november 28, 2017 om 8:52 pm

  Bedankt voor je leuke reactie Marie,

  Wat leuk om te lezen dat je onze tips nuttig vond.
  Het is inderdaad soms uitdagend als je een lange vakantierit hebt met (kleine) kinderen.

  Blijf onze website in de gaten houden voor het laatste autonieuws en natuurlijk voor nog veel meer tips en trucs!

  Groetjes,
  Redactie Choose & Lease