tijd voor winterbanden

Bladeren op de weg, veel regen en de eerste nachtvorst is ook alweer in zicht. Tijd voor winterbanden! Veel mensen kiezen dit najaar weer om de auto te voorzien van winterschoeisel.

Het zijn niet alleen mensen die in de winter afreizen naar een bekend wintersportgebied. Ook mensen die ons kikkerlandje niet verlaten in het winterseizoen kiezen steeds vaker voor winterbanden.

Deze steeds grotere groep mensen kiest voor winterbanden omdat deze bij regen of sneeuwval veel veiliger zijn dan de zomervariant. Waarom is dat zo?

Hiervoor moeten we kijken hoe een autoband in elkaar zit. De normale (zomer) band is zo gefabriceerd dat deze optimaal presteert bij temperaturen boven de 7 graden. De band heeft nu voldoende grip en het profiel van de band beweegt mee met de oneffenheden op de weg.

Zomerbanden of winterbanden?

winterband en zomerband

Een winterband naast een zomerband

Als het kouder wordt dan bovenstaande temperatuur wordt het rubber van een zomerband te hard en verliest een boel grip.

De winterband komt juist tot leven bij lagere temperaturen door zijn zachtere rubbersamenstelling en de manier waarop het profiel is ontwikkeld.

Dit profiel bestaat uit zogenaamde lamellen die kunnen vervormen bij een rollende band. Deze ‘lamellen’ zijn ook uitermate geschikt om grote hoeveelheden regenwater af te voeren zodat er geen aquaplaning ontstaat. Ook bij sneeuwval grijpen de lamellen zich vast in de sneeuw wat resulteert in een veel kortere remweg.

Wanneer mogen de winterbanden gemonteerd worden?

wanneer winterbanden monteren

Wanneer winterbanden monteren?

Altijd een punt wat open staat voor discussie. Wanneer ga je de winterbanden monteren op je auto? Ren je naar de bandenboer zodra de eerste bladeren aan de bomen verkleuren of wacht je op de eerste serieuze sneeuwval? Veel mensen gaan voor de 1e van November (gevoelsmatig het begin van het najaar).

Als je de winterbanden thuis  bewaard op een bandenrek, velgenboom of in bandenhoezen is het verstandig om het slechte weer af te wachten, en pas bij vooruitzichten van koud en slecht weer de winterbanden erop te gooien. Als je ze (te) vroeg in het seizoen wisselt kunnen winterbanden enorm hard slijten door te hoge temperaturen.

Winterbanden verplicht in het buitenland

winterbanden verplicht in het buitenland

Winterbanden verplicht in het buitenland!

Waar het in Nederland winterbanden (nog) niet verplicht zijn is dat in diverse landen om ons heen wel het geval. Namelijk in de volgende landen: Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Luxemburg, Zwitserland, Finland, Italië en Zweden.

Voor campers geldt bovenstaande verplichtingen ook, maar als je beslist om met een caravan op vakantie te gaan in de winter zijn is het niet verplicht hier winterschoeisel op te leggen.

Wist je al dat het wel of niet hebben van winterbanden een rol kan spelen in het geval dat je een ongeluk krijgt. Het kan ook zomaar gebeuren dat je een deel (of het gehele bedrag) van je (letsel)schade niet vergoed krijgt.

Boetes

Krijg je een boete als je wordt stilgezet in een land waar winterbanden verplicht zijn? Jazeker! In Duitsland staat hier een vast boetebedrag voor: 40 euro. Maar als je het verkeer hindert met t zomerprofiel op de banden kan dit oplopen naar 80 euro.

In Oostenrijk is de boete 35 euro maar als je hier het overige verkeer in gevaar brengt kan dit snel oplopen naar 5000 euro en inbeslagname van de auto!

De meeste andere landen kan het bestraft worden met een geldboete maar wordt het bedrag naar omstandigheden vastgelegd.

Word niet overmoedig!

Zoals je leest zijn winterbanden een goed idee voor iedereen die zich een beetje veilig wil voortbewegen in het najaar. Maar wordt niet te overmoedig in het verkeer.

Je kent het wel: Rijdend over de snelweg tijdens slecht winterweer. Je houd een snelheid van 90 - 100 km/u aan en je wordt ingehaald door een andere auto die aan de stalen velgen die erop zitten ook winterbanden gemonteerd heeft. Het slechte weer lijkt deze bestuurder niet te deren, want met een gangetje van 120 - 130 raast hij/zij verder.

Ga dit gedrag niet kopiëren aub!! Je transformeert met winter rubber op je auto niet in Max Verstappen.

Even wat cijfers:

even wat cijfers van winterbanden

Cijfers liegen niet... ook niet bij winterbanden

We gaan even wat cijfers met je doornemen. Dit om duidelijk te maken hoe slecht weer van invloed is op je remweg. Rij je 120 km/u en wil je tot stilstand komen kost dit 105 meter. Tel daar met een koude, natte evt besneeuwde weg een slordige 150 meter bij op. Dit is met winterbanden gemeten.

Ook in de bebouwde kom met een gangetje van 50 km/u kost het ca 45 meter om tot stilstand te komen met winterse omstandigheden. Doe je deze remtest met zomerbanden kan dit zo’n 60 meter in beslag nemen.

Ook het betere bochtenwerk moet je in de winter achterwege laten. Ons advies: Doe gewoon normaal in het verkeer tijdens slecht weer.

Zijn er nog andere opties?

Maar we hebben in Nederland toch geen winters waar we wekenlange sneeuwval voor onze kiezen krijgen? Zijn er dan nog andere opties dan een extra set winterbanden in de schuur?

Jazeker zijn die er! Er Kan namelijk voor een all season band gekozen worden. Deze banden hebben een grover profiel en een iets zachtere rubbersamenstelling dan een zomerband. Deze banden zijn sterren in het afvoeren van grote hoeveelheden water en doen het prima tijdens de koude maanden. Je kan met dit type band ook in de zomer rijden!

Ga je met deze banden op wintersport? Dan schieten ze toch een beetje tekort. Echte winterbanden monteren is dan een must.

Winterbanden en private lease

Hoe is het gesteld met de veiligheid van private lease auto’s gesteld? Worden winterbanden vergoed? Zit dit ook in het maandbedrag? Of moet je deze zelf kopen en monteren?

De meeste private leasemaatschappijen bieden je de mogelijkheid tot het monteren van all season banden. Wil je toch de beschikking hebben over een set echte winterbanden is dit in veel gevallen tegen een meerprijs mogelijk. Je krijgt dan van je leasemaatschappij een bericht wanneer het tijd is om je zomerbanden te wisselen naar winterbanden.

Er zijn dus mogelijkheden genoeg.

Wellicht ook interessant voor jou!

Dagelijkse verkeersergenissen, hoe jij ze kan voorkomen

Door Redactie Choose & Lease | januari 25, 2018
> Lees meer

Kia Picanto in een nieuwe jas

Door Redactie Choose & Lease | maart 28, 2017
> Lees meer

De boetebedragen voor 2019 zijn bekend: Gaan we meer betalen?

Door Redactie Choose & Lease | november 19, 2018
> Lees meer

Fiat 500 – al 60 jaar zeer succesvol

Door Redactie Choose & Lease | oktober 26, 2017
> Lees meer

Trajectcontrole, hoe werkt dat nu precies en pas op voor nepboetes!

Door Redactie Choose & Lease | april 28, 2018
> Lees meer

Top 3 populairste private lease auto’s afgelopen jaar

Door Redactie Choose & Lease | mei 7, 2017
> Lees meer

Keurmerk private lease, duidelijk verhaal

Door Redactie Choose & Lease | april 23, 2017
> Lees meer

De bijzonder rijke historie van de Volkswagen Golf

Door Redactie Choose & Lease | juli 9, 2017
> Lees meer

Wat is private lease?

Door Redactie Choose & Lease | juni 5, 2017
> Lees meer

Private lease succesvol: Verdubbeling contracten in 1 jaar tijd

Door Redactie Choose & Lease | maart 11, 2017
> Lees meer

Opel in Franse handen

Door Redactie Choose & Lease | maart 16, 2017
> Lees meer

14 Tips voor vakantie met je private lease auto

Door Redactie Choose & Lease | augustus 11, 2017
> Lees meer

Voor- en nadelen van private lease

Door Redactie Choose & Lease | juni 11, 2017
> Lees meer

Brandstof overal dezelfde naam in de Europese Unie, hoe zit dat?

Door Redactie Choose & Lease | oktober 4, 2018
> Lees meer

Langere lease periode en meer luxe: daar kiezen particulieren voor

Door Redactie Choose & Lease | april 15, 2017
> Lees meer

Nieuwe automodellen 2018

Door Redactie Choose & Lease | december 29, 2017
> Lees meer

Tijd voor winterbanden! Lees hier waarom.

Door Redactie Choose & Lease | november 16, 2017
> Lees meer

Elektrische auto’s en private lease, een goede keuze?

Door Redactie Choose & Lease | maart 20, 2018
> Lees meer

Op vakantie met je private lease auto

Door Redactie Choose & Lease | juli 20, 2017
> Lees meer

Tom Tom stopt met oude navigatie apps

Door Redactie Choose & Lease | augustus 19, 2017
> Lees meer

Wat is een dashcam en wat kun je er mee?

Door Redactie Choose & Lease | maart 3, 2018
> Lees meer