brandstof overal de zelfde naam in de Europese unie

Je kent het vast wel. Je bent in het buitenland op vakantie en je moet tanken. Wat moet je nu precies tanken? In Nederland weet je het wel, hier is het of LPG of diesel. Dan heb je nog benzine met octaan 95. Auto’s met een turbo gaan vaak voor de wat duurdere benzine en dat is octaan 98.

Nu hebben we tegenwoordig bijna allemaal internet op onze mobiele telefoon, dus je kon heel makkelijk in het buitenland opzoeken welke brandstof je moest hebben. Zelf zocht ik het van te voren altijd even op, als je toch de reis aan het plannen bent. In Frankrijk heet diesel bijvoorbeeld Gazole en LPG heet GPL. In Spanje heet benzine gasolina en diesel is gasóleo. In Denemarken is Euro 95 Blyfri 95

Dat is vanaf nu verleden tijd. De heren van de Europese Unie hebben besloten om vanaf 12 oktober 2018 voor heel Europa brandstoffen dezelfde naam te geven. Is dat erg? Ach, het hoorde bij de vakantie, dat je het moest opzoeken. Je doet ergens een beetje moeite voor, dat kan nooit kwaad. Je wordt er nooit dommer van.

OK, en wat gaat er nu veranderen voor mij?

Als je wil weten wat er gaat veranderen, moeten we eerst weten welke brandstof je nu tankt. Om het makkelijk te houden, tank je nu benzine dan wordt dat E10 Tank je nu diesel dan wordt dat B7. Tank je nu LPG dan blijft dat gewoon LPG. Dit gaat vanaf 12 oktober 2018 in, in heel Europa.
 

Brandstofsticker benzine

De brandstofsticker voor benzine wordt zwart-wit en krijgt een ronde vorm. Het getal na de E geeft het maximumpercentage biocomponenten aan dat erin verwerkt mag zijn. Biocomponenten worden toegevoegd om de uitstoot van kooldioxide (CO2) te verminderen. Ze zijn gebaseerd op ethanol en gemaakt uit plantaardige grondstoffen. Biobrandstof is een algemene verzamelnaam voor verschillende soorten brandstoffen, die gemaakt worden uit biomassa. Biobrandstoffen in vaste, vloeibare of gasvormige toestand krijgen steeds meer belangstelling  van het grote publiek en vanuit wetenschappelijke hoek.

Er komen steeds meer pompen, waar naast de gewone benzine (aangeduid met de sticker E5), ook benzine met een ethanolgehalte van maximaal 10% getankt kan worden (E10-sticker). Ook kan je daar een E85-sticker aantreffen.

Brandstofstickers diesel 

De brandstofsticker voor diesel wordt zwart-wit en heeft een vierkante vorm. Het getal na de B geeft het maximumpercentage specifieke biodiesel-componenten aan dat erin verwerkt mag zijn.

Brandstofstickers gas

De brandstofsticker voor gas is zwart-wit krijgt een ruitvorm. De letters in de ruit geven aan welk type gas getankt kan worden.
Naast LPG en CNG zijn er steeds meer pompen waar je ook waterstof (H2) of LNG kunt tanken. Kijk dus goed welke sticker op de pomp staat.

Ik wil graag nog meer informatie! 

Je wil graag nog meer informatie?  We snappen dat er nog veel onduidelijkheid is. Dat is geen enkel probleem, want er zijn verschillende websites die er aandacht aan besteden. Er is een website van de Rijksoverheid. Deze website heet Rijksoverheid https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/milieuvriendelijke-brandstoffen-voor-vervoer/brandstofstickers en hier is alles te vinden.

Een andere website voor extra informatie is van Infrastructuur en Waterstaat in samenwerking met de Bovag. De website heet www.nieuwebrandstofstickers.nl Op het moment van schrijven is deze nog niet online. Daarnaast hebben de Bovag en ook Infrastructuur en Waterstaat een informatiecampagne opgezet door middel van posters. Dit is om alles nog duidelijker te maken.

Jouw auto dealer weet het ook

Twijfel je ondanks alle informatie toch nog,  dan weet jouw autodealer het ook altijd nog. Want, heb je een voertuig van vóór 12 oktober 2018? Dan is dit waarschijnlijk nog niet voorzien van een brandstofsticker. Vraag in dat geval bij twijfel aan de autodealer of aan de fabrikant van je voertuig welke brandstof geschikt is.